Tällä sivulla informoidaan Tievelhon nykytilasta sekä tulevista suuntaviivoista (aikajänne: lähikuukaudet). Velhossa on tulossa syksyllä 2022 toimittajavaihdos sekä siirtymä Väyläpilviympäristöön ja nämä osaltaan vaikuttavat kehitystöiden vauhtiin. Lisäksi tietohuoltoprosessien kehittäminen sekä tavoitetilaan tähtääviksi että Velho-yhteensopiviksi on mittava kokonaisuus, joka etenee asteittain.

Tällä sivulla kerrotaan ajankohtaiset uutiset Velho-tietojen osalta, tietojen hyödyntämisen ja päivittämisen tilanteet sekä suuntaviivat ja kehityksen painopisteet.

Ajankohtaista (päivitetty 13.6.2022):

 • Varusteiden päivitysprosessia saatu onnistuneesti vietyä testiympäristöön läpi
  • tuotantoon ei vielä ole päivitetty tietoja ja tästä informoidaan erikseen
 • Tieosa-kohdeluokka tuotu mukaan hakuihin
  • mahdollistaa rajauksen ELY L-alueilla (huom! listassa näkyy tällä hetkellä kaikki ELYt ja vain L-vastuualueellisilla voi hakea — tätä pitää selkeyttää)
  • kohdehaun puolella tätä tietoa ei vielä voi käyttää rajaukseen
 • Hakujen tallennuksen ensimmäinen versio on otettu käyttöön
  • mahdollisuus tallentaa haku sekä selata aiempia hakuja (säilyvät viikon)
  • huom! ei vielä mahdollisuutta poistaa tai muokata hakuja
 • hakutulosten ulottumaa tieosuushaussa laajennettu 25 000 km hakuihin (aikaisemmin 1000km)

Tiedon hyödyntäminen Velhosta

Velhon tietoja hyödynnetään paitsi suoraan Velhosta, tulevaisuudessa myös useista muista järjestelmistä, joista peruskäyttäjälle esimerkiksi avoimet rajapinnat ja niiden tuomat mahdollisuudet ovat tärkeässä roolissa. Myös Velhon hyödyntämisen palvelut tulevat kehittymään lähivuosien aikana uudelle tasolle. Toistaiseksi tiestötietoja voi hakea edelleen mm. Tiemapista, WFS-rajapinnasta, sekä lataus- ja katselupalvelusta.

Vuoden 2022 aikana tiedon hyödyntämiseen liittyvät kehityssuunnat Velhossa tulevat olemaan:

 • kaiken tietosisällön saaminen Velhossa haettavaksi (nyt puuttuu vielä välisijaintikokoelmalliset kohteet)
 • pienimuotoiset kehitystyöt hakuun ja karttaan
 • ulospäin jaettavan tiedon laadunvarmistukset, jotta tieto saadaan tehokkaasti muiden järjestelmien, kuten analytiikkapalvelut, PTP, Harja, Taitorakennerekisteri etc. käyttöön

Taulukossa on kerrottu tiedossa olevat ongelmatapaukset Velhossa ja niiden statukset. Huom! Kehityslista on todella pitkä ja pitää pohtia onko tämänkaltaisella taulukolla roolia, sillä kaikkia kehitystarpeita ei voida tässä kuvata.

Mihin kohdistuuMitäStatus
Kelirikkorajoitukset haussaKelirikkorajoitusten haku ei onnistu, vaan palauttaa virheen. Avoin
PalvelusopimuksetValaistusurakat eivät ole migroituneet palvelusopimuksiinAvoin
Maanteiden hoitourakatMaanteiden hoitourakoissa kaikki tieto ei ole tullut Velhoon. Tästä korjaus urakka kerrallaan lähdössä käyntiin. Avoin / lähdössä käyntiin
Kohdehaun tuloslistan sarakejärjestysKohdehaun tuloslistan sarakejärjestys on sekaisin. Avoin
TieosuushakuTieosuushaku palauttaa 1m liian pitkän loppuosoitteenAvoin
TieosuushakuTieosuushaun tulosväli väärin kun loppuetäisyys on osan viimeinen metri. Hyppää seuraavan osan 0-metrille.Avoin
LeveystiedotTarve pystyä luomaan leveystiedoista tunnuslukuja helpommin näkyville. Ei aikataulutettu
ELY-tiedotTietokuvauksessa ELY L alla on perus ELY-rajaukset, ei L-alueitaToistaiseksi ainakin näin, ELYillä on tietona ovatko ne L-vastuullisia, eli esim. haku palauttaa tuloksia vain L-vastuu ELYillä haettaessa.
Uudet PTM-mittaukset eivät näy tiestötietonäkymässä Uudet PTM-mittaukset eivät näy Tiestötietonäkymässä, tarkistettava ja korjattava.Avoin
DataselvityksetOsasta kohdeluokkia validoinnissa huomattuja tietopuutteita tai ominaisuustietojen puutteita. Rekisterikohtainen läpikäynti. Arvioidaan kriittisyyttä, jatkuva seuranta.

Tiedon päivittäminen / tietohuollot Velhoon

Velhoon päivitetään tietoja ensi vaiheessa joko suoraan rekisterin rajapintaan tai massa-aineistojen osalta eräajoina, joissa eräajotiedostot tehdään Velhon ndjson-mallin mukaiseksi. Eräajotiedoston / päivitysprosessin voi luoda toimijasta riippuen joko itse tai Velhon Operaattoripalvelun avustuksella.

Operaattoripalvelu vastaanottaa mm. kohdeluokkakohtaisia eräajotiedostoja osoitteessa tiestotuki@vayla.fi

Päivitysprosessien osalta ollaan taulukon mukaisessa tilanteessa. Huom! Taulukossa on kuvattu teknisten rajapintojen tilanne, varsinainen käyttöönotto tehdää kohdeluokka / rekisterikohtaisesti sidosryhmien kanssa.

RekisteriLuontirajapintaPäivitysrajapinta
MittausrekisteriXX
OnnettomuusrekisteriXX
VarusterekisteriX ( testiympäristössä)X ( testiympäristössä)
TiekohderekisteriX ( testiympäristössä)X ( testiympäristössä)
HallintorekisteriX ( testiympäristössä)
PäätösrekisteriX ( testiympäristössä)
KuntorekisteriTyön alla
Rakennerekisteri
Luokitusrekisteri
Liikennetietorekisteri
Sijaintirekisteri (tiealueen poikkileikkaus)
Toimenpiderekisteri

Kehityksen painopisteet

Vuoden 2022 aikana Velhossa isoina muutoksina ovat siirtymä Väyläpilveen nykyisestä pilviympäristöstä sekä toimittajavaihdos. Molemmat näistä tapahtuvat syksyn 2022 aikana ja tarkemmista aikatauluista sekä vaikutuksista informoidaan kun lisätietoa on kerrottavana.

Kuvassa näkyy hahmotus Velhon 2022 aikatauluista: