Velhon data määrä on vuosien varrella kasvanut kovaa vauhtia. Tällä hetkellä mennään yli 2000 projektin tiedoilla ja määrä tulee tuplaantumaan vielä seuraavan puolen vuoden aikana. Tämän tiedon käsittelyn tueksi kaikki projektivelhon tiedot siirretään Väyläviraston ylläpitämään Analytiikkaportaalin jossa siitä voidaan koota haluttuja analyyseja, raportteja ja ennustuksia.


Analytiikkaportaalin löytäminen

Tällä hetkellä Projektivelhon dataan Analytiikkaportaalissa pääsee käsiksi vain Väyläviraston ja ELY-L vastuualueen henkilöt.

Analytiikkaportaaliin pääse kolmea eri kautta

 1. Voit siirtyä Analytiikkaportaaliin suoraan osoitteesta https://data.vayla.fi/
 2. Kirjaudu Väyläviraston extranet palveluun https://extranet.vayla.fi/group/extranet/etusivu
  • Kirjautumisen jälkeen valitse ”Analytiikkaportaali
  • Valitse seuraavaksi vaihtoehdoista ”Tableau
 3. Kirjaudu Väyläviraston Intra sivuille
  • Valitse Työkalut ja valitse ”Analytiikkaportaali
  • Valitse seuraavaksi vaihtoehdoista ”Tableau

Projektivelhon työkirjat Analytiikkaportaalissa

Navigoi sivustolla seuraavassa järjestyksessä kun olet kirjautuneena sivustolle
Suora linkki Projektivelhon työkirjoihin on https://data.vayla.fi/#/projects/114

 1. Näytön vasemmasta laidasta Explore
 2. Kansio Yhteiset
 3. Kansio Itsepalvelusisällöt
 4. Kansio Projektivelho. Paina kansion nimen vieressä olevaa tähteä, saadaksesi kansio omalle Analytiikkaportaali kotisivulle tulevia käyttöjä varten.

Käytettävät työkirjat

Aineistohaku
Tällä työkirjalla pystyy hakemaan eri tyyppisiä dokumentteja projektivelhosta. Suodatuksia voi tehdä esimerkiksi projektin tiedoilla, sijainnilla tai dokumenttien metatiedoilla. Lopputuloksena voi saada aineistoluettelon tai ladata yksittäisiä dokumentteja painamalla halutusta dokumentista.

HHJ Integraation status
Työkirjassa voi helposti seurata HHJ järjestelmän kautta tulleita hankkeita.

Projektien analytiikka
Työkirjassa voi suodattaa projekteja laaja-alaisesti kaikilla niihin liittyvillä tiedoilla tai sijainnilla. Suodatuksia voi käyttää ristiin toistensa kanssa täysin vapaasti.

Hanketietojen ja inframallien metatiedottamisen laadunvarmistus
Työkirja on ensisijaisesti tarkoitettu projektipäälliköille, jotta he pystyisivät nopeasti näkemään hankkeittensa metatietojen oikeellisuuden. Työkirjan tarkoitus on tarjota vastuuhenkilökohtainen suodatus jolla saadaan rajattua vain tarkisteltavat projektit. Tämän jälkeen työkirja tarkistaa kyseisten hankkeiden tiedot ja kertoo mitkä tiedot ovat oikein ja mitkä väärin. Liikennevalo kertoo vihreällä kun hanketiedot ovat kunnossa.

Työkirja jaottelee projekti ja toimeksiantokohtaisesti kuinka monta mallidokumenttia projekti sisältää. Tarkistus kohdistuu .xml ja .ifc mallitiedostojen aineistoryhmän ja dokumenttityypin oikeellisuuteen

Työkirjojen muokkaus
Mikäli huomaat työkirjan toiminnallisuuksissa puutteita tai haluat tuoda esille kehitysehdotuksia, niin voit lähettää ne suoraan työkirjojen ylläpitäjälle sähköpostilla sami.makela@vayla.fi